Szakszuka z cynamonem

2 października 2017

"Take a look around me
Taking pages from a magazine
Been looking for the answers 
Ever since we were seventeen

You know the truth can be a weapon 
To fight this world of ill intentions 
A new answer to the same question 
How many times will you learn the same lesson?

I think they got it all wrong 
We just gotta hold on 
And on and on and on"
Welshly Arms, Legendary

1 puszka pomidorów
4 jajka
1 czerwona cebula
1 średniej wielkości pomidor
2-3 ząbki czosnku
1 grillowana papryka ze słoika
1 mała papryczka chilii
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
olej koksowy
świeża kolendra


Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, i drobno posiekaną cebulę. Chwilę przesmażamy, następnie wlewamy pomidory z puszki. Smażymy przez około 5 minut, następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę. Całość dusimy do momentu reedukacji soku z pomidorów. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilii. Dodajemy cynamon i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wbijamy cztery jajka, jedno obok drugiego. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 3-6 minut ( w zależności jakie żółtko lubimy).Ściągamy z ognia, posypujemy świeżą kolendrą.