Krem z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej

25 września 2017



"I call arrows to fall short,
because the snow is at our feet.
When embraces subside, and the lilies have died,
it comes down to her tears on a sheet.
But it's alright because
you cause lanterns to light
and force demons disperse.
And if Lucifer may fear the swift drying of tears,
then, for evil, you could not be worse.
But I see you now, yeah I see you.
Release me now, kinda like dreams do.
I see you now, was hard to see you."
Dermot Kennedy, After Rain

Szybka zupa krem przygotowana razem z #krakus. Jest #smacznieiszybko, w sam raz na gotowanie w ciągu tygodnia! Zupa jest gęsta i niezwykle aromatyczna dzięki dużemu dodatkowi gałki muszkatołowej. Pycha!

700g dyni (obranej ze skóry)
280g ziemniaków
600ml bulionu dobiowego (przygotowanego na bazie bulionu KRAKUS)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 por (biała część)
olej kokosowy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

 W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Chwilę przesmażamy, następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pora pokrojonego na kawałki. Mieszamy dokładnie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę. Przesmażamy chwilę, a następnie zalewamy bulionem. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do momentu aż warzywa nie będą miękkie. Następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością gałki muszkatołowej.

Podajemy z listkami świeżej kolendry i podprażonymi na suchej patelni ulubionymi ziarnami.






Krem bierze udział w konkursie #smacznieiszybko
Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!