Czerwone curry z dynią i batatami

4 października 2017

"Took the breath from my open mouth
Never known how it broke me down
I went in circles somewhere else

Shook the best when your love was home
Storing up on your summer glow
You went in search of someone else"
Novo Amor, Anchor

Szybkie curry z dynią i batatami przygotowane razem z #krakus. Jest #smacznieiszybko, w sam raz na gotowanie w ciągu tygodnia! Curry jest gęste, sycące, odrobinę pikantne dzięki dodatkowi papryczki chili. Idealne po długim jesiennym spacerze.

400ml mleka kokosowego
200ml bulionu warzywnego  (przygotowanego na bazie bulionu KRAKUS)
50g czerwonej pasty curry
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili (w zależności jak ostre curry chcemy)
2cm świeżego imbiru
1 cała świeża trawa cytrynowa
3-4 liście kaffiru
1  pierś z kurczaka
300g dyni (bez skóry, pokrojonej w kostkę)
250g batatów (obranyh ze skóry, pokrojone w kostkę)
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki soku z limonki
1/2 łyżeczki cukru brązowego
oliwa z oliwek
opcjonalnie świeża kolendra

W woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę drobno posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i imbir. Chwilę smażymy - nie przypalić czosnku. Dodajemy bulion i mleko kokosowego, dokładnie mieszamy.

Po chwili dodajemy pastę curry, liście kaffiru i cukier. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do woka. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.

Następnie wrzucamy bataty, gotujemy 10 minut, na koniec wrzucamy dynię i gotujemy kolejne 10 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki.

Liście kolendry rwiemy w rękach i wrzucamy. Podajemy z ryżem jaśminowym. 



Curry bierze udział w konkursie #smacznieiszybko
Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!