"Stood at the cold face, stood with our backs to the sun
I can’t remember being nothing but fearless and young
We’ve become echoes, but echoes that fade away
We fall into the dark as we dive under the wave (I heard you say)"
Aquilo, Silhouette
Szybkie i bardzo lekkie danie przygotowane razem z #krakus. Jest #smacznieiszybko, w sam raz na gotowanie w ciągu tygodnia! Kasza bulgur jest sycąca i bardzo zdrowa, zawiera dużo potasu, fosforu oraz magnezu i wapnia. Jest bogata w witaminy z grupy B i magnez, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kasza jest idealna na lunch do pracy.
250g kaszy bulgur
600ml bulionu (przygotowanego na bazie bulionu KRAKUS)
1 pojedyńza pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
1 mała cukinia
1 papryczka chili
100g sera typu feta
olej kokosowy
sól, świeżo mielony pieprz
zielona cebulka,
świeże zioła
mieszanka ziaren lub
nasze ulubione
Kaszę bulgur płuczemy zimną wodą, gotujemy w bulionie na
małym ogniu przez około 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową na około 5-10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojonego w
kostkę kurczaka. Smażymy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka
przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy cukinię pokrojoną w
półksiężyce. Po około 5 minut dorzucamy drobno pokrojoną paprykę. Mieszamy. Na
patelnię wrzucamy kurczaka, kaszę. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili,
zieloną cebulkę i/lub ulubione świeże zioła. Na suchej patelni prażymy 2-3
łyżki mieszanki ziaren. Wrzucamy do kaszy, mieszamy i podajemy. Smakuje równie
dobrze na ciepło jak i na zimno.
Kasza bierze udział w konkursie #smacznieiszybko