Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami

7 października 2017



"I'm young and I'm foolish, I've made bad decisions
I block out the news, turn my back on religion
Don't have no degree, I'm somewhat naive
I've made it this far on my own
But lately, that shit ain't been getting me higher
I lift up my head and the world is on fire
There's dread in my heart and fear in my bones
And I just don't know what to say"
Sam Smith, Pray

300g płatków owsianych
300g płatków orkiszowych
50g cukru kokosowego (może być brązowy lub zwykły)
100g oleju kokosowego
100g miodu
100g żurawiny
20g chia
50g orzechów nerkowca (drobno posiekanych, lub innych ulubionych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g mąki jaglanej (lub zwykłej pszenne)
100ml mleka kokosowego (migdałowego lub krowiego)
2 jajka


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę, mleko koksowe i jajka. Z powstałej gęstej masy formujemy nie wielkie kulki, spłaszczamy je na ciastko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przechowujemy po upieczeniu i wystudzeniu w szczelnym pojemniku.