Waniliowa tarta z kremem budyniowym i świeżymi truskawkami

5 czerwca 2017

"All I want is nothing more
To hear you knocking at my door
Cos if I could see your face once more
I could die a happy man I'm sure

When you said your last goodbye
I died a little bit inside
I lay in tears in bed all night
Alone without you by my side"
Kodaline, All I Want


kruchy spód
150g mąki
50g zmielonych migdałów
30g cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

waniliowy krem
450ml mleka
6 żółtek
120g drobnego cukru
20g mąki pszennej
20g skrobi ziemniaczanej
100g miękkiego masła
2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii

400g świeżych truskawek
listki mięty

Migdały blendujemy na mąkę. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę z migdałów oraz zimne masło pokrojone na kawałki. W misie blendera szybko miksujemy do momentu aż uzyskamy ciasto jak na kruszonkę. Dodajemy jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą. Wsadzamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, nakładamy obciążenie i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie ściągamy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10 minut, na złoto. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, i odkładamy do wystudzenia.

Przygotowujemy waniliowy krem.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy 50 ml mleka, oraz przesianą mąkę pszenną i skrobię. Na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masa powinna być gładka, bez grudek.

400ml mleka gotujemy, do wrzącego mleka wlewamy krem z żółtek. Często mieszamy aż krem zacznie gęstnieć. Dodajemy po kawałku masła, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Krem powinien być gęsty jak budyń. Krem wykładamy na wystudzony spód. Czekamy aż krem przestygnie, następnie chowamy tartę do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na całej powierzchni tarty wykładamy umyte, pokrojone na pół truskawki. Przyozdabiamy listkami mięty.



Inspiracja Moje Wypieki