Makaron chow mein z kurczakiem, papryką i groszkiem cukrowym

7 maja 2017





"But it's always two steps backwards
Too much gravity to feel the highs
And all these plans I've been chasing
Getting caught up and wasted

I don't know where the money goes
I get broke as the city glows
Shines bright as I sink down low
Down low"
Oh Wonder, Plans


200g makaronu chow mein
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
100g groszku cukrowego
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1 mała marchewka
1 kapusta pak choi
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1-2 łyżki oleju sezamowego


Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Kurczaka kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w cienkie słupki, czosnek w cienkie plasterki, cebulę w pióra.

Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy czosnek, chwilę przesmażamy, następnie dodajemy kurczaka i krótko smażymy. Następnie dodajemy cebulę, marchewkę. Mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy paprykę, groszek cukrowy. Szybko mieszamy.

Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy, olej sezamowy i cukier. Dodajemy drobno poszatkowaną kapustę pak choi. Szybko mieszamy, smażymy przez 2-3 minuty. Posypujemy prażonym sezamem (sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoto).