Bananowy chlebek Sophie Dahl

17 maja 2017



"Who wrote the book on goodbye?
There's never been a way to make this easy
When there’s nothing quite wrong but it don't feel right
Either your head or your heart, you set the other on fire

Back and forth now I'm feelin' guilty
Cause I just can’t stop this pendulum in my head
Though I know that our time is ending
I’d rather lay forever right in this bed

And I keep waiting like, you might change my mind
Give me one more night"
Lauv, The Other

170g mąki
75g miękkiego masła
170g cukru trzcinowego
4 bardzo dojrzałe banany (miękkie!)
1 jajko
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę oczyszczoną,sól,mieszamy. Banany rozgniatamy widelcem. dodajemy miękkie masło, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, całość dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy np. z masłem orzechowym. 



Przepis z książki Sophie Dahl "Apetyczna Sophie Dahl"