Bajgle

5 kwietnia 2017


"I said this is over, this is over 
It's not true that I didn't matter 
I did matter

You said you're going away, you're going away 
New York, for more than a day, for more than a day 

Oh boy, you're doing okay, a wife on the way 
It's my fault, I thought I would stay, but what can I say 

I made love to another one, to another one"
Milk & Bone, New York


480g mąki chlebowej (typ 750)
50g mąki pszennej (typ 550)
7g drożdży suszonych
50g oleju kokosowego
120g miodu
1 jajko + 1 żółtko
sezam, czarny sezam lub mak
sól

W dużej misce przesiewamy oba typy mąki, dodajemy sól i drożdże, mieszamy. Do letniej wody dodajemy rozpuszczony, ostudzony olej kokosowy,60g miodu oraz jajko, dokładnie mieszamy.

W mące robimy dołek i wlewamy płyn, mieszamy całość drewnianą łyżką, do momentu aż składniki się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, elastyczne, nie powinno się lepić.

Ciasto wkładamy do natłuszczonego pojemnika, zakrywamy folią spożywczą i odkładamy na co najmniej godzinę, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, delikatnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 10-12 kawałów, formujemy kulę i w każdej kuli robimy dziurkę na 1,5 cm.

W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i miód. Wrzucamy do garnka po 4 bajgle i gotujemy po 2 minuty z każdej strony, uważamy aby się nie skleiły.  Wyjmujemy z wody i odstawiamy na ręcznik papierowy. I tak kolejno.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bajgle z zachowaniem odstępów. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i hojnie posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnie komponuje się tu kremowy serek chrzanowy, wędzony łosoś i koperek.