Zupa krem z kalafiora i topinamburu

18 marca 2017


"All the pretty girls like Samuel
ohh he really doesn't share
Although it's more than he can handle
life is anything but fair, life is anything but fair

Just as soon as they turn older
he'll come and sweep them off their feet
It's only making me feel smaller
l the hidden love beneath"
Kaleo, All The Pretty Girls


300g topinamburu
400g kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
400ml bulionu
olej kokosowy, sól, pieprz


Topinamburu obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry. Z kalafiora usuwamy zieloną część . W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy  topinamburu, mieszamy  i smażymy 2-3 minuty, następnie dodajemy kalafior, smażymy kilka minut. Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kroplą dobrej jakości oliwy lub z grzankami jak lubimy