Granola z morelami,wiśniami i daktylami

21 marca 2017

"Bad ideas make the best memories
Even if you don’t remember
Don’t remember, don’t remember, oh
Bad ideas make the best memories
Even if you don’t remember
Don’t remember, don’t remember, oh"
Alle Farben, Bad Ideas

300g płatków owsianych
220g miodu
80g migdałów
50g ziaren dyni
50g ziaren słonecznika
30g wiórków kokosowych
90g suszonych moreli
70g suszonych wiśni
50g daktyli

W dużej misce mieszamy płatki owsiane, wiórki koksowe, ziarna dyni, ziarna słonecznika i drobno posiekane migdały. Mieszamy, rozkładamy na blaszce do pieczenia. Polewamy miodem, dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na blaszce.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, raz na jakiś czas mieszamy. W między czasie drobno kroimy morele, daktyle. W misce mieszamy wiśnie, morele, daktyle.
Po 20 minutach dodajemy suszone owoce na granolę, mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika. Studzimy, a następnie rozbijamy granolę na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Przesypujemy do słoika, pudełka szczelnie zamykanego.
Podajemy z jogurtem i ulubionymi dodatkami.