Klasyczna lasagne z sosem pomidorowo-mięsnym

16 marca 2017

"She is something to behold
Elegant and bold
She is electricity
Running to my soul

And I could easily lose my mind
the way you kiss me
will work each time
Calling me to come back to bed
Singing Georgia on my mind"
Vance Joy, Georgia

sos pomidorowo-mięsny
250g mięsa wołowego
250g mięsa wieprzowego
150g boczku lub pancetty
180ml wina czerwonego
150g koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
500g passaty pomidorowej
1 duża cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
sól, świeżo mielony pieprz

sos beszamelowy
650ml mleka
80g masła
40g mąki
sól, gałka muszkatołowa

makaron do lasagne ok 12 płatów
200g parmezanu
świeża bazylia
oliwa z oliwek

Sos pomidorowo-mięsny możemy przygotować dzień wcześniej.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i drobno pokrojony seler naciowy. Całość chwilę smażymy, przesuwamy na bok, i dodajemy pokrojony na małe kawałki boczek. Smażymy 2-3 minuty. Przesuwamy na bok, i następnie partiami podsmażamy mięso. Do momentu aż będzie brązowe. Mieszamy wszystko razem; warzywa, boczek i mięso. Dodajemy czerwone wino, mieszamy. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym, dodajemy do mięsa. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, zmniejsamy ogień na najmniejszy i gotujemy co najmniej 2 godziny.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Sos musi być gładki, bez grudek. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową.

Naczynie do lasagne (20x30cm) smarujemy dokładnie masłem. Wlewamy porcję beszamelu, układamy płaty makaronu, przykrywamy je sosem mięsnym, polewamy beszamelem i posypujemy startym parmezanem i tak kolejno, kończąc na warstwie z serem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45 minut, na złoto. W połowie pieczenia możemy przykryć lasagnę folią aluminiową aby zbytnio ser się nie spiekł.