Szakszuka z oliwkami

27 marca 2017




1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1 duża czerwona papryka
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1-2 grillowane papryki ze słoika
10-12 oliwek zielonych
słodka papryka, ostra papryka, mielony kumin, chili
sól, świeżo mielony pieprz
świeża natka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekany cebulę i czosnek, chwilę smażymy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na  patelnię i smażymy 2-3 minuty.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i grilowaną paprykę. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do momentu aż sos lekko odparuje.
Doprawiamy przyprawami do smaku ( u mnie; szczypta soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu).
Wbijamy jajka, dusimy pod przykryciem około 5 minut, do momentu aż białko się zetnie, żółtka powinny zostać płynne. Hojnie posypujemy świeżą natką pietruszki i pokrojonymi na pół oliwkami