"Are we taking time or a time out?
I can't take the in between
Asking me for space here in my house
You know how to fuck with me
Acting like we're not together
After everything that we've been through
Sleeping up under the covers
How am I so far away from you?
Distant when we're kissing
Feel so different
Baby tell me how did you get so..."
Maroon 5, Cold
200g makaronu penne
400g pomidorów krojonych z puszki
4 fileciki anchois
100g czarnych oliwek
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chili
oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, sól
opcjonalnie świeża natka pietruszki do posypania
W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy, uważając aby nie przypalić. Dodajemy pomidory z puszki, dusimy na małym ogniu przez około 5-10 minut.
W moździerzu ucieramy anchois z łyżką oliwy na pastę. Dodajemy do pomidorów, mieszamy. Dosypujemy cukier trzcinowy i gotujemy przez około 20 minut, raz na jakiś czas mieszając. Gdy sos już będzie gotowy dodajemy pokrojone na pół czarne oliwki.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente. Mieszamy z sosem i odrazu podajemy. Możemy posypać świeżą natką pietruszki.