Wytrawne muffinki z szynką i cheddarem

14 listopada 2016

"Przywieram do obcych ust
Myślę: szkoda nas
W rozpaczy odcinam coś 
Nie czuć uciec trwać
Zmęczenie zniewala mnie
Nuda pcha do bzdur
Ciemność ciemność..."
Agnieszka Chylińska, Królowa Łez



250g mąki pszennej
60g mąki orkiszowej
250ml mleka
2 jajka
80g roztopionego masła
70-80g sera cheddar
1 duża cebula
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy
sól, świeżo mielony pieprz, oregano

Cebulę drobno siekamy i smażymy do lekkiego zrumienienia, na rozgrzanym oleju kokosowym.
Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.  Ser zcieramy na tarce o drobnych oczkach.

W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz i oregano do smaku.

W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, roztopione masło i połowę sera. Dodajemy cebulkę i drobno pokrojoną szynkę. Łączymy  suche składniki z mokrymi.

Foremki do muffinek wykładamy ciastem, posypujemy resztą sera i pieczemy około 25 minut w 200  stopniach, do tzw. suchego patyczka.