"Przywieram do obcych ust
Myślę: szkoda nas
W rozpaczy odcinam coś
Nie czuć uciec trwać
Zmęczenie zniewala mnie
Nuda pcha do bzdur
Ciemność ciemność..."
Agnieszka Chylińska, Królowa Łez
250g mąki pszennej
60g mąki orkiszowej
250ml mleka
2 jajka
80g roztopionego masła
70-80g sera cheddar
1 duża cebula
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej kokosowy
sól, świeżo mielony pieprz, oregano
Cebulę drobno siekamy i smażymy do lekkiego zrumienienia, na rozgrzanym oleju kokosowym.
Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Ser zcieramy na tarce o drobnych oczkach.
W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz i oregano do smaku.
W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, roztopione masło i połowę sera. Dodajemy cebulkę i drobno pokrojoną szynkę. Łączymy suche składniki z mokrymi.
Foremki do muffinek wykładamy ciastem, posypujemy resztą sera i pieczemy około 25 minut w 200 stopniach, do tzw. suchego patyczka.