Krem dyniowy z cynamonem

19 października 2016


"I took a risk when I came here,
fixed my collar and I prayed
walked through the hallway of angels
Some other Mary and the babe

Said I can't get into heaven
Why don't you take my money
I can't get into heaven
Why don't you take my money"
Roy English, World Stop

500g dyni
200g batatów
1 szalotka
1-2 pory
1-2 ząbki czosnku
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
1 płaska łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
olej kokosowy


Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej do dużego garnka. Następnie dodajemy drobno pokrojony por i czosnek. Wszystko chwilę smażymy. Dynię i bataty obieramy ze skóry, i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na średnim ogniu do momentu aż dynia i bataty nie będą miękkie.
Miksujemy na gładką masę, i doprawiamy chilii, cynamonem, solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Przepis brzmi świetnie :) Muszę spróbować połączenia dyni i batatów, do tego cynamon...już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego! :) Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń