Carioca Resto Bar
www.cariocabar.pl
Krupnicza 6, Kraków
Carioca to miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, inspirowane egzotyczną kuchnią Brazylii. Smaki Ameryki Południowej znajdziemy zarówno w daniach głównych jak i przesłodkich deserach. Na uwagę zasługuje maniok – rodzaj byliny, która jest jednym z głównych składników diety Brazylijczyków.
Kilka zdjęć z mojej ostatniej wizyty w Carioca..
***
PAO DE QUEIJO (Bułeczki z mąki z manioku i tapioki)
MINI COXINHA DE FRANGO (Delikatne ciasto parzone, nadziewane kurczakiem i kremowym serkiem)
CASQUINHA DE SIRI (Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym i olejem dende, zapiekane pod parmezanem i farofą)
CASQUINHA DE SIRI (Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym i olejem dende, zapiekane pod parmezanem i farofą)
Ryż po brazylijsku, frytki z manioku, couve (smażony jarmuż), farofa, prażona posypka z mąki z manioku, farofa z boczkiem
MOQUECA DE PEIXE (Gulasz z dorszem, krewetkami, pomidorami, papryką i cebulą)
VATAPA (Pikantne puree z krabów, krewetek, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i oleju dende)
FEIJOADA (Duszona czarna fasola, wołowina, wędzony boczek i chorrizo)
PICANHA PLASTER (Stek z udźcza wołowego z okrywą tłuszczową)
ESPETINHO DE CORACAO DE FRANGO (Szaszłyk z kurzych serc owiniętych boczkiem)
CAFEZINHO (Kawa parzona wodą słodzoną cukrem trzcinowym)
Śmietankowy mus z maracuji
ACAI NA TIGELE (Sorbet z jagód acai podawany z bananem i granolą)