Carioca Resto Bar, brazylijska strona Krakowa

04 października 2016


Carioca Resto Bar

www.cariocabar.pl
Krupnicza 6, Kraków


Carioca to miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, inspirowane egzotyczną kuchnią Brazylii. Smaki Ameryki Południowej znajdziemy zarówno w daniach głównych jak i przesłodkich deserach. Na uwagę zasługuje maniok – rodzaj byliny, która jest jednym z głównych składników diety Brazylijczyków. 

Kilka zdjęć z mojej ostatniej wizyty w Carioca..
***

PAO DE QUEIJO (Bułeczki z mąki z manioku i tapioki)
MINI COXINHA DE FRANGO (Delikatne ciasto parzone, nadziewane kurczakiem i kremowym serkiem)
CASQUINHA DE SIRI (Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym i olejem dende, zapiekane pod parmezanem i farofą)

Ryż po brazylijsku, frytki z manioku, couve (smażony jarmuż), farofa, prażona posypka z mąki z manioku, farofa z boczkiem

MOQUECA DE PEIXE (Gulasz z dorszem, krewetkami, pomidorami, papryką i cebulą)

VATAPA (Pikantne puree z krabów, krewetek, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i oleju dende)

FEIJOADA (Duszona czarna fasola, wołowina, wędzony boczek i chorrizo)

PICANHA PLASTER (Stek z udźcza wołowego z okrywą tłuszczową)
ESPETINHO DE CORACAO DE FRANGO (Szaszłyk z kurzych serc owiniętych boczkiem)

CAFEZINHO (Kawa parzona wodą słodzoną cukrem trzcinowym)

Śmietankowy mus z maracuji

ACAI NA TIGELE (Sorbet z jagód acai podawany z bananem i granolą)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz