Carioca Resto Bar, brazylijska strona Krakowa

4 października 2016


Carioca Resto Bar

www.cariocabar.pl
Krupnicza 6, Kraków


Carioca to miejsce na kulinarnej mapie Krakowa, inspirowane egzotyczną kuchnią Brazylii. Smaki Ameryki Południowej znajdziemy zarówno w daniach głównych jak i przesłodkich deserach. Na uwagę zasługuje maniok – rodzaj byliny, która jest jednym z głównych składników diety Brazylijczyków. 

Kilka zdjęć z mojej ostatniej wizyty w Carioca..
***

PAO DE QUEIJO (Bułeczki z mąki z manioku i tapioki)
MINI COXINHA DE FRANGO (Delikatne ciasto parzone, nadziewane kurczakiem i kremowym serkiem)
CASQUINHA DE SIRI (Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym i olejem dende, zapiekane pod parmezanem i farofą)

Ryż po brazylijsku, frytki z manioku, couve (smażony jarmuż), farofa, prażona posypka z mąki z manioku, farofa z boczkiem

MOQUECA DE PEIXE (Gulasz z dorszem, krewetkami, pomidorami, papryką i cebulą)

VATAPA (Pikantne puree z krabów, krewetek, orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca i oleju dende)

FEIJOADA (Duszona czarna fasola, wołowina, wędzony boczek i chorrizo)

PICANHA PLASTER (Stek z udźcza wołowego z okrywą tłuszczową)
ESPETINHO DE CORACAO DE FRANGO (Szaszłyk z kurzych serc owiniętych boczkiem)

CAFEZINHO (Kawa parzona wodą słodzoną cukrem trzcinowym)

Śmietankowy mus z maracuji

ACAI NA TIGELE (Sorbet z jagód acai podawany z bananem i granolą)