Curry z dyni

6 października 2016

"'Cause you're a sky
'Cause you're a sky full of stars
I'm gonna give you my heart
'Cause you're a sky
'Cause you're a sky full of stars
'Cause you light up the path"
Coldplay, A Sky Full Of Stars


500-550g dyni (bez skóry)
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
2 pomidory
2-3 szalotki
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
ok. 4cm świeżego imbiru

400ml mleczka kokosowego
200ml bulionu drobiowego

1 płaska łyżeczka ziarenek kolendry
1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz


olej kokosowy
świeża kolendra


Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ i pestki, kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Imbir zcieramy na drobnych oczkach tarki. Szalotkę, czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Wszystko umieszczamy w moździerzu i rozcieramy na pastę, na sam koniec dodajemy kurkumę i szczyptę pieprzu.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pastę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy dynię, cukinię i paprykę, całość zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy ziarenkami kolendry,dokładnie mieszamy i gotujemy przez 20-25 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory, i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem, kuskusem (itp..) i koniecznie z listkami świeżej kolendry.