Sernik z musem malinowym na jogurtach greckich

22 września 2016


"Don't need to buy a diamond key to unlock my heart
You shelter my soul

You're my fire when I'm cold"
Beyonce, Hello

Masa jogurtowo - malinowa
500g jogurtu greckiego
500g malin
50g cukru pudru
200ml śmietany 30%
60g żelatyny
125ml gorącej wody


Masa jogurtowo -  serowa
200g kremowego serka
200g jogurtu greckiego
100ml wody
5g żelatyny
50g cukru pudru


60g żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Maliny miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko aby usunąć pestki. Do musu malinowego dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy do połączenia się składników. Śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy żelatynę do masy malinowej, mieszamy a następnie delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy.

Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 24 cm), wyrównujemy. Chowamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała.

5g żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Serek miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę do masy, dokładnie mieszamy. Przelewamy masę serową na masę jogurtowo-malinową, chowamy sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Inspiracja I love Bake!