"Don't need to buy a diamond key to unlock my heart
You shelter my soul
You're my fire when I'm cold"
Beyonce, Hello
Masa jogurtowo - malinowa
500g jogurtu greckiego
500g malin
50g cukru pudru
200ml śmietany 30%
60g żelatyny
125ml gorącej wody
Masa jogurtowo - serowa
200g kremowego serka
200g jogurtu greckiego
100ml wody
5g żelatyny
50g cukru pudru
60g żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Maliny miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko aby usunąć pestki. Do musu malinowego dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy do połączenia się składników. Śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli wlewamy żelatynę do masy malinowej, mieszamy a następnie delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 24 cm), wyrównujemy. Chowamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała.
5g żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Serek miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem. Powoli wlewamy żelatynę do masy, dokładnie mieszamy. Przelewamy masę serową na masę jogurtowo-malinową, chowamy sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Inspiracja I love Bake!