"But your eyes say it all
When I lay you down
And your eyes say it all
When I lay you down
I'll keep it close while I am under it
Dry every tear before you discover it"
Alex Vargas, Solid Ground
500g mąki
100g cukru
120g masła
7g suszonych drożdży
250ml mleka
1 jajko
szczypta soli
350-400g jagód
10g drobnego cukru
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe, nie gorące.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać suszone drożdże, sól, cukier, i wymieszać. Dodajemy jako, mleko. Zagniatamy ciasto, powoli dodając masło. Następnie wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i gładkie. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 2 godziny.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Jagody płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym a następnie mieszamy z cukrem.
Ciasto wykładamy na stół, i energicznie szybko zagniatamy. Tworzymy duży rulon i dzielimy ciasto na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek dajemy kopiastą łyżkę jagód. Delikatnie sklejamy, układamy na blaszce, i tak kolejno z każdym kawałkiem.
Odstawiamy jagodzianki na 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą jagodziankę. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złoto.
Jeśli lubimy z lukrem, to odstawiamy jagodzianki aby lekko wystygły na następnie lukrujemy (100g cukru pudru, 2 łyżki mleka).