Domowe jagodzianki

15 lipca 2016


"But your eyes say it all
When I lay you down
And your eyes say it all
When I lay you down
I'll keep it close while I am under it
Dry every tear before you discover it"
Alex Vargas, Solid Ground

500g mąki
100g cukru
120g masła
7g suszonych drożdży
250ml mleka
1 jajko
szczypta soli

350-400g jagód
10g drobnego cukru

Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe, nie gorące.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać suszone drożdże, sól, cukier, i wymieszać. Dodajemy jako, mleko. Zagniatamy ciasto, powoli dodając masło. Następnie wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i gładkie. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej 2 godziny.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Jagody płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym a następnie mieszamy z cukrem.

Ciasto wykładamy na stół, i energicznie szybko zagniatamy. Tworzymy duży rulon i dzielimy ciasto na 12-14 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek dajemy kopiastą łyżkę jagód. Delikatnie sklejamy, układamy na blaszce, i tak kolejno z każdym kawałkiem.

Odstawiamy jagodzianki na 30 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy każdą jagodziankę. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złoto.

Jeśli lubimy z lukrem, to odstawiamy jagodzianki aby lekko wystygły na następnie lukrujemy (100g cukru pudru, 2 łyżki mleka).