"So drink from me, drink from me
When I was so thirsty
We're on a symphony
Now I just can't get enough
Put your wings on me, wings on me
When I was so heavy
We're on a symphony
When I'm lower, lower, lower, low"
Coldplay feat Beyonce, Hymn For The Weekend
450g mąki pszennej
60g cukru
50g rozpuszczonego masła
7g suszonych drożdży
230ml ciepłego mleka
1 jajko w temperaturze pokojowej
szczypta soli
400g rabarbaru
60-70g cukru (od Nas zależy jak słodkie bułeczki chcemy mieć ;-)
100g mąki
50m masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko
W połowy mleka wsypujemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty produktów na ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Powoli wlewamy mleko z drożdżami, mieszamy. Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone masło i drugą cześć mleka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Dużą miskę natłuszczamy i wkładamy do niej ciasto. Szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką. Odkładamy na conajmniej godzinę, w ciepłe miejsce.
W miedzy czasie przygotowujemy rababrbabr. Odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy na kawałki. Przekładamy na patelnię lub do rondelka z grubym dnem i całość zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby rabarbar puścił sok. Następnie na małym ogniu prażymy rabarbar do momentu aż całkowicie się rozpadnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy na nie wielkie porcje na bułeczki (u mnie 14 części). Z każdego kawałeczka formujemy kulkę a następnie lekko ją rozwałkowujemy i na środek układamy 1 dużą łyżkę rabarbaru. Dokładnie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I tak kolejno z każdą porcją ciasta. Na koniec przykrywamy bułeczki czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
W między czasie robimy kruszonkę. Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól. Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki i rozcieramy wszystko palcami do momentu, aż powstaną grudki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i hojnie posypujemy kruszonką. Pieczemy na złoto, przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 195 stopni.