Domowy likier baileys

11 kwietnia 2016


"What if I'm wrong, what if I've lied
What if I've dragged you here to my own dark night
And what if I know, what if I see
There is a crack run right down the front of me

What if they're right, what if we're wrong
What if I've lured you here with a siren song
But if I be wrong, if I be right
Let me be here with you tonight"
Wolf Larsen, If I Be Wrong

200ml whiskey 
100ml spirytusu 
1 puszka słodzonego, skondensowanego mleka
200ml słodkiej śmietanki 36% 
50 ml mocnej kawy 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis na domowej roboty tutaj)
50g cukru pudru


Mleko zanurzamy w garnku napełnionym wodą, puszka powinna być całkowicie zanurzona. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie zostawiamy puszkę do wystudzenia.

W kielichu blendera umieszamy mleko (jeśli jest zbyt gęste, to chwilę go podgrzewamy w garnku), dodajemy whisky, spirytus, śmietankę, kawę, ekstrakt z wanilii i miksujemy dokładnie, pod koniec dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie przelewamy do butelki. Schłodzić w lodówce,  a następnie odstawić na około 7 dni. Podawać schłodzony lub z kostkami lodu.