Krem z pieczarek

29 marca 2016

"Even if you were a million miles away
I could still feel you in my bed
Near me, touch me, feel me
And even at the bottom of the sea
I can still hear inside my head
Telling me, touch me, feel me
And all the time you were telling me lies"
Alicia Keys, Try Sleeping With Broken Heart


500g pieczarek
2 duże ziemniaki
750ml bulionu
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
100ml jogurtu naturalnego

2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz, zielona cebulka



Cebulkę drobno siekamy, i wrzucamy do garnka z masłem, dusimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, następnie kroimy ziemniaki w niedużą kostkę i dorzucamy, chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść lazurowany i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ognień, gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, mniej więcej 15- 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, i wszystko blenderujemy na gładką konsystencje. Dolewamy jogurt mieszamy dokładnie. Podajemy z podsmażonymi pieczarkami, keksem jogurtu i zieloną cebulką.