W zeszłym tygodniu miałam przyjemność brać udział w kolacji degustacyjnej menu toskańskiego.
Szef kuchni Krzysztof Salwa i Konrad Kozak przeszli szkolenie z zakresu kuchni toskańskiej w gospodarstwie agroturystycznym II Piannacco, Montale (okolice Florencji). Przez siedem dni dla Was poznawali nowe smaki, nowe techniki i uczyli się aby jak najwięcej Italii było na talerzach w PINO.
Toskania w PINO - przez cały tydzień będziecie mogli spróbować fantastycznych dań z kuchni toskańskiej przygotowanych przez Krzysztofa Salwę i jego zespół. I to Wy będziecie mogli zadecydować, które danie trafi na stałe do karty PINO. Gotowi na podróż smaków w PINO?
Wybór był trudny, ale moim faworytem zostaje dzik w piwie z polentą, a deser tarta z jabłkami i migdałami, dużym plusem tego deseru są "domowe" lody szałwiowe.
***
RISOTTO Z KARCZOCHAMI (świeże karczochy, płatki parmezanu, oliwa pietruszkowa)
DORSZ W POMIDORACH (polędwiczka z dorsza z chrupiącym tostem)
CHRUPIĄCA LASAGNE (biała kapusta, salsiccia)
RAGOUT Z DZIKA (toskański makaron pici, mięso z dzika)
DZIK W PIWIE NA POLENCIE (polędwiczka z dzika duszona w ciemnym piwie, polenta, oliwa ziołowa)
PANNA COTTA PISTACJOWA
TARTA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI, LODY SZAŁWIOWE
Restauracja PINO
www.restauracjapino.pl
ul.Szczepańska 4, Kraków