Czekoladowe ciasto buraczane

22 marca 2016

"Wish I could have
More time to try
More time
To wish my lifetime by
More time to laugh
More time to cry
More of my life to say goodbye.."
Kev Fox, Help Yourself


280g mąki
250g cukru
380g buraków
80g kakao
300ml oleju słonecznikowego
5 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Podłużną formę co ciasta natłuszczamy i lekko oprószamy mąką. Odstawiamy.

Buraki gotujemy do miękkości, a następnie kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy olej i miksujemy na gładko. Następnie dodajemy po jednym jajko, miksując na małych obrotach.

W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Dodajemy masę buraczaną, i mieszamy do połączenia się składników.

Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy przez 1h15, - 1,5h w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy ciasto, czekamy aż ciasto całkowicie przestygnie. Podajemy z lodami waniliowymi lub ulubioną konfiturą.