Batoniki musli z bananem, suszonymi owocami i kokosem!

20 marca 2016

"Was it worth it for the view.
It all looked good from up there.
All the roses were in bloom.
There was pollen in the air.
It all comes and goes.
It all comes and goes.
All these woes"
Tom Rosenthal, Woes


250g płatków owsianych
100ml mleka
2 duże bardzo dojrzałe banany
15g sezamu
10g chia
30g daktyli
30g żurawiny

1/2 soku z pomarańczy
skóra otarta z jednej pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii (przepis na domowej roboty tutaj)
1 łyżka kokosu


W dużej misce rozgniatamy widelcem banany na purée, dodajemy mleko, skórkę z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, cynamon i ekstrakt z wanilii.

W drugiej misce mieszamy płatki owsiane, sezam, chia, żurawinę i drobno posiekane daktyle.

Łączy mokre składniki z suchymi, i dokładnie mieszamy. Formę natłuszczamy i wlewamy masę, wyrównujemy i posypujemy kokosem.

Pieczemy przez 25 minut, na złoto w temperaturze 180 stopni.