"Un paso me voy para siempre
Un paso fuerte
Un paso hacia adelante
Dos pasos, me voy sin mirarte
Tan lejos pisé
Dos pasos ya te olvidé"
Soha, Mil pasos
Ciasto
7 jajek
170g gorzkiej czekolady Goplana
170g mąki
5 łyżek kakao
7 łyżek likieru amaretto
Masa
kremowa
50g
200g serka kremowego naturalnego lub śmietankowego
150ml kremówki
1 laska wanilii
Ganache
350g gorzkiej czekolady Goplana
250ml kremówki
2-3 łyżki mleka
1 łyżka amaretto
borówki, czereśnie, morele (lub inne ulubione)
Boki tortownicy natłuszczamy masłem, dno wylepiamy papierem
do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli
wodnej i odstawiamy na bok. Mąkę i kakao przesiewamy.
Jajka miksujemy przez około 5 minut na wysokich obrotach do
momentu aż się mocno spienią. Dodajemy cukier puder, do momentu aż masa będzie
puszysta i jasna.
Do masy dodajemy mąkę, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy
czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy do tzw.
suchego p[patyczka, mniej więcej 30-35 minut. Następnie studzimy, przekrawamy na
dwa blaty i nasączamy likierem.
Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem i nasionkami z laski
wanilii.
Czekoladę drobno siekamy i umieszczamy w żaroodpornym
naczyniu. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy
ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i
nie mieszamy przez około 5 minut, po tym czasie mieszamy do momentu aż krem
będzie gęsty i błyszczący. Dodajemy amaretto, mleko i dokładnie mieszamy.
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem, układamy borówki,
czereśnie, i kawałki moreli. Przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy krem
czekoladowy. Na wierch układamy owoce; borówki, morele i czereśnie.