Tort czekoladowy z kremową masą śmietanową i owocami

2 czerwca 2015


"Un paso me voy para siempre
Un paso fuerte
Un paso hacia adelante

Dos pasos, me voy sin mirarte
Tan lejos pisé
Dos pasos ya te olvidé"
Soha, Mil pasos


Ciasto
7 jajek
170g gorzkiej czekolady Goplana
170g mąki
5 łyżek kakao
7 łyżek likieru amaretto

Masa kremowa
50g
200g serka kremowego naturalnego lub śmietankowego
150ml  kremówki
1 laska wanilii

Ganache
350g gorzkiej czekolady Goplana
250ml kremówki
2-3 łyżki mleka
1 łyżka amaretto

borówki, czereśnie, morele (lub inne ulubione)

Boki tortownicy natłuszczamy masłem, dno wylepiamy papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Mąkę i kakao przesiewamy.
Jajka miksujemy przez około 5 minut na wysokich obrotach do momentu aż się mocno spienią. Dodajemy cukier puder, do momentu aż masa będzie puszysta i jasna.

Do masy dodajemy mąkę, kakao i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy do tzw. suchego p[patyczka, mniej więcej 30-35 minut. Następnie studzimy, przekrawamy na dwa blaty i nasączamy likierem.
Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem i nasionkami z laski wanilii.

Czekoladę drobno siekamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i nie mieszamy przez około 5 minut, po tym czasie mieszamy do momentu aż krem będzie gęsty i błyszczący. Dodajemy amaretto, mleko i dokładnie mieszamy.

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy krem, układamy borówki, czereśnie, i kawałki moreli. Przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy krem czekoladowy. Na wierch układamy owoce; borówki, morele i czereśnie.