Tort z mascarpone i truskawkami! Drugie urodziny bloga!

9 czerwca 2014
"Because I’m happy
Clap along if you feel like a room without a roof
Because I’m happy
Clap along if you feel like happiness is the truth
Because I’m happy
Clap along if you know what happiness is to you
Because I’m happy
Clap along if you feel like that’s what you want do"
Pharrell Williams, Happy






5 jajek
160g cukru
110g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę dodajemy do białka stopniowo, delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 40-45 minut do tzw suchego patyczka, na złoto.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości mniej więcej kolan puszczamy tortownicę na podłogę.Następnie wsadzamy spowrotem do wyłączonego ale uchylonego piekarnika, pozostawiamy go tam do wystudzenia.

Biszkopt oddzielać dopiero od tortownicy  po całkowitym wystudzeniu.

500 g serka mascarpone
2 duże łyżki cukru pudru
300g truskawek
garść płatków migdałów
amaretto

Gdy biszkopt już ostygnie nasączyć go likierem amaretto. Zimny serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, smarujemy nim biszkopt. Truskawki myjemy i osuszamy, kroimy na pół a następnie układamy na kremie. Na sam koniec posypujemy tort płatkami migdałów. Smacznego!

***
2 lata
133 przepisów
mąka kupowana co tydzień w hurtowych ilościach
wiele nowych książek kucharskich
milion zrobionych zdjęć
nowe smaki


the best of soulstorm everywhere
Tarta z kurczakiem i fetą!
Pieczone ziemniaki z tymiankiem
Bakłażan faszerowany mięsem,ryżem i papryką!

Dziękuję!


Tort powstał na okazję urodzin M.