"We woke up in the kitchen saying
"How the hell did this shit happen?", oh baby
Drunk in love, we be all night
Last thing I remember is our
Beautiful bodies grinding off in that club
Drunk in love"
Beyonce, Drunk In Love
250 g cukru
60 g kakao
100 g mąki pszennej
480 g konfitury wiśniowej
50-100 ml wiśniówki
800 g śmietanki 30%
50 g cukru
50 g gorzkiej czekolady
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy co najmniej dwa razy. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy przez około 2 minuty aż się spienią, po tym czasie dodajemy dużą łyżką cukier, po każdej łyżce mieszając. Ubijamy całość na sztywną pianę, dodajemy żółtka ciągle mieszając. Do masy dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby piana z białek jak najmniej opadła.
Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, jedynie dno. Wylewamy masę i wyrównujemy, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasto około 30-40 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy go o podłogę z wysokości kolan. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.*
Biszkopt dzielimy na trzy równe blaty. Konfiturę mieszamy z likierem wg upodobań można dodać mniej lub więcej likieru. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Układamy pierwszy blat, smarujemy go konfiturą z alkoholem, następnie smarujemy blat śmietaną, i tak z kolejnymi blatami. Na górny blat układamy konfiturę, śmietanę i całość posypujemy gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.
*Biszkopt można przygotować dzień wcześniej.