Rozgrzewający krem z dyni z imbirem!

03 listopada 2013
"I've been waiting all night for you
I've been waiting all night for you
Where the hell have you been
Where the hell have you been
I've been waiting all night for you
Me and the kids were wondering
Where have you been
All night long"
Imany,Where Have You Been


1,5 kg dyni (obranej z skóry i bez miąższu)
1 duża cebula
imbir ok 10 cm
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
oliwa z oliwek
sól,pieprz
garam masala

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ, kroimy w duże kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, cebulę drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Imbir zcieramy na tarce i dorzucamy do cebuli, raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy dynię, zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka, blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy garam masala - do smaku, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Podajemy z keksem śmietany lub grzankami.

3 komentarze:

  1. Imbir pasuje mi do dyni wręcz idelanie - oba bardzo jesienne jak dla mnie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) A ja dodaję jeszcze szczyptę cynamonu i kmin....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garam masala zawiera w składzie obie przyprawy. :)

      Usuń