Sezon na jagody! Ciasto z jagodami na jogurcie!

28 lipca 2013
"Is it the way that you feel deep inside 
Or is it the way that I feel so alive 
Your star and your flair are beyond compare 
Or is it the way that we feel when we're on fire 
All my life, I've been waiting for you 
All my life, Oh I, I've been waiting for you 
Every night, Oh I've been waiting for you"
Lenny Kravitz, All My Life



1 kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
2 szklanki jagód
garść płatków migdałów


Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Do dużej miski dodajemy: jogurt i kolejno odmierzone składniki: mąka, cukier,olej,jajka,cukier waniliny, proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy, posypujemy jagodami, lekko dociskamy, i garść płatków migdałowych równomiernie rozsypujemy po całym cieście. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



5 komentarzy:

  1. Oj wygląda przepysznie! Lubię takie zwykłe, niezwykłe wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sezon na jagody i właśnie takie ciasta z ich dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niemalże identyczne robiła moja koleżanka do prodiżowego pieczenia na wakacjach :) wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! A kubeczek jak duży...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam jogurtu o pojemności 150g, ale możesz użyć większego, max 220g.

      Usuń