Tarta z rabarbarem! Cud, miód!

26 maja 2013
"Mamo wołam twoje imię
znowu jesteś przy mnie
jak za dawnych lat
...
Widzę znów nasz dom
ciebie mamo w nim
wspominam stary klon
ciemny i wysoki jak dym"
Violetta Villas, Do ciebie, mamo 


250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki zimnej śmietany 18%
2 jajka
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
3-4 łodygi rabarbaru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto, mąka,sól,masło, na końcu śmietana. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się lepić do rąk. Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy ok 15 minut, na rumiany kolor.  Jajka miksujemy ze śmietaną, cynamonem i ekstraktem. Rabarbar kroimy w małe kawałeczki, płuczemy, posypujemy cukrem - ok 2 łyżeczki. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczną i układamy rabarbar. Pieczemy ok 30 minut. Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. No i nawet cud miód wygląda ! Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. te serca są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie tarta cud! Wiele bym dała za jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te serduszka naokoło są urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już uwielbiam tę tartę, mimo że nigdy jeszcze jej nie jadłam :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbar! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń