"If we could take the time to lay it on the line
I could rest my head"
Guns N' Roses, November Rain
1 mały (do 200 g) kubeczek pełno
tłuszczowego jogurtu naturalnego.
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
płatki migdałowe
200 g marmolady z dzikiej róży
Kubeczek po jogurcie jest miarką wszystkich innych
składników. Cukru można dodać mniej jeśli marmolada jest bardzo słodka.
Mieszamy mąkę z proszkiem do
pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę (nie miksujemy,
mieszamy łyżką do połączenia się składników). Przekładamy do tortownicy,
wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez około 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia,
następnie przecinamy na pół i delikatnie smarujemy dolny blat marmoladą,
nakrywamy górny blat. Smacznego!