Waniliowe ciasto z marmoladą różaną

21 stycznia 2013


"If we could take the time to lay it on the line 
I could rest my head"
Guns N' Roses, November Rain



1 mały (do 200 g) kubeczek pełno tłuszczowego jogurtu naturalnego. 
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z  wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
płatki migdałowe
200 g marmolady z dzikiej róży

Kubeczek po jogurcie jest miarką wszystkich innych składników. Cukru można dodać mniej jeśli marmolada jest bardzo słodka.

Mieszamy  mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę (nie miksujemy, mieszamy łyżką do połączenia się składników). Przekładamy do tortownicy, wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przecinamy na pół i delikatnie smarujemy dolny blat marmoladą, nakrywamy górny blat. Smacznego!