"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. To zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. Nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie różne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna - i zmieniają w zależności od składników użytych w danej porcji."
Książka Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim "Korea.Nie tylko kimchi" to aż 50 inspirujących przepisów kuchni koreańskiej. Kuchnia jest jest niezwykle esencjonalna, pełna aromatów, smaków, tekstur i kolorów.
Z kimchi jest tak, że albo je pokochasz albo zjesz raz i tyle. U mnie jest to zdecydowanie miłość. W książce znajdziecie przepis na to tradycyjne z kapusty pekińskiej jak i wariacje np z rzodkiewki.
Rodzina Lim wprowadzi Was w tajniki kuchni koreańskiej, uczy zrobić kimchi, a następnie zaproponuje potrawy z dodatkiem kimchi. Dodatkowo w książce jest wiele przepisów na inne koreańskie dania, np.bulgogi, yukhoe (koreański tatar), pachon (koreańskie naleśniki z porem) czy placki z fasolą mung.
Proste przepisy zachęcą Cię do eksperymentowania w kuchni i spróbowania czegoś nowego. Twoje menu zdecydowanie zyska na atrakcyjności.
Książka jest pięknie wydana, zawiera dużo apetycznych zdjęć, przy każdej recepturze podano potrzebne składniki oraz w jasny sposób objaśniono jej wykonanie.
"Korea.Nie tylko kimchi" dostaniecie w internetowej księgarni Tania Książka - dziękuję za książkę! Sprawdźcie cały dział kulinarny poradników - jest w czym wybierać :)
A jeśli jesteście z Krakowa i macie ochotę na koreańskie smaki zdecydowanie powinniście się wybrać do Oriental Spoon - uwielbiam ich kimchi, bibimbampa, yaki udona.. dosłownie wszystko co tam podają!