Tarta jabłkowa z wodą z kwiatów pomarańczy

13 grudnia 2020


 


200g mąki pszennej

150g masła

25g cukru

1-2 łyżki zimnej wody

szczypta soli


5-6 dużych jabłek

40g cukru

2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

1 łyżka cukru


Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko rozcieramy za pomocą palców lub w misie malaksera do momentu uzyskania kruszonki. Dodajemy na samym końcu wodę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto - nie za długo, kruche ciasto wyrabiamy szybko i energicznie.

Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i chowamy na conajmniej godzinę do lodówki.


W tym czasie zajmujemy się jabłkami. 3 duże jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i wodę z kwiatów pomarańczy. Gotujemy, dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut, do momentu aż jabłka nie będą miękkie. Miksujemy na gładki mus, odstawiamy do wystudzenia.


Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę, nadmiar brzegów usuwamy (z nadmiaru ciasta możemy powycinać listki, gwiazdki, dowolne kształty, które potem ułożymy na wierch ciasta). Nakłuwamy ciasto widelcem, zakrywamy folią i wsadzamy do zamrażarki na 20 minut.


W tym czasie obieramy resztę jabłek ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na spód ciasta nakładamy równomiernie mus, a następnie układamy plasterki jabłek, całość posypujemy cukrem. Pieczemy około 30 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu studzimy i podajemy. Smaczne zarówno lekko ciepłe jak i wystudzone. 


Mus jest genialny! Można go również wykorzystać do naleśników czy jako dodatek do jogurtu.