Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

20 września 2020

 

Miasto było Tobą 
A przechodnie jak Twój lud 
Życie było Tobą 
A Warszawa u Twych stóp 
Cały życie szłam do Ciebie 
Tam kto inny czekał 
A Warszawa w strugach deszczu 
Wierna jak kobieta
Sorry Boys, Warszawa czeka


500g mąki, najlepiej typ 00 + trochę do posypania

7g suchych drożdży

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

330 ml ciepłej wody

Na wierzch: 200g pomidorków koktajlowych, sól morska, świeże zioła - pełna dowolność. 
Focaccia może być również bez niczego.


Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Do ciepłej wody dodajemy suche drożdże, odstawiamy na 5 minut, na sam koniec dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.

W misce z mąka robimy wgłębienie, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Całość mieszamy aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, elastyczne (ja wyrabiam w robocie planetarnym).

Wyrobione ciasto nasmarować oliwą, następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości - mniej więcej 1,5-2h.

Po tym czasie, gdy ciasto jest już wyrośnięte, ugniatamy je kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek o wielkości 30x40 cm.  Ciasto nakrywamy drugą blaszką lub czystą ściereczką, zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na godzinę. 

Pod koniec wyrastania nastawiamy piekarnik na 240 stopni.

Po tym czasie robimy wgłębienia palcami, wierzch ciasta smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską/ układamy pomidorki / świeże zioła (pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i mieszamy z oliwą).

Pieczemy około 15-20 minut, w zależności jak wypieczoną focaccię lubimy. Dla mnie idealna jest na lekko złoty kolor, tutaj piekłam 18 minut.