"I got up late again today
And I'm scared of everything
I don't dare to dream
I guard a dark imagination
These hours waste away
A debt I'll never pay
I'm talking to the walls
But the walls keep caving in
They amplify my thoughts
I really want a conversation
But I let it slip away
A debt I'll never pay"
Gabrielle Aplin,My Mistake
Przepis z książki "Ugotuj sobie szczęście jak Duńczycy" Caroline Fleming
około 12-15 bułeczek
1kg mąki
500ml mleka
125g cukru pudru
60g masła
50g świeżych drożdży
2 jajka
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
220g cukru trzcinowego
175g masła (bardzo miękkie!)
15 cynamonu
W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier puder i masło. Masło powinno się rozpuścić. Całość dokładnie mieszamy i ostygnięcia. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą.
W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy kardamon oraz zaczyn, ciągle mieszając. Gdy ciasto zaczyna nabierać formy, dodajemy rozkłócone jajka. Ciasto dokładnie zagniatamy - ja wyrabiałam w robocie przez około 5 minut. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę - pięknie wyrośnie!
Po tym czasie oprószamy blat mąkę, wyciągamy ciasto, wyrabiamy chwilę. Z ciasta rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 1 cm.
Masło łączymy z cynamonem oraz cukrem, powstałym nadzieniem smarujemy całe ciasto, następnie zwijamy w roladę. Kroimy na 2 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki pieczemy przez 10 -15 minut - ja piekłam 12 minut, do momentu aż będą rumiane.