Makaron z cukinią i fetą

20 sierpnia 2019


"Dotleniasz mnie jak gęsty las
Jak las, któremu w pełni ufam
Jak jasny kryształ z głębi ziemi
Jak wir majestatycznej rzeki

Odprowadź mnie
Ty mówisz, że
Tobie nie po drodze
Odprowadź mnie
Ty mówisz "nie"
Którędy do drzwi?"
Mela Koteluk, Odprowadź

1 średniej wielkości cukinia
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnki
100g fety
2-3 suszone pomidory
150g ulubionego makaronu
oliwa z oliwek, płatki drożdżowe, świeżo mielony pieprz
świeże oregano

Cukinię myjemy, kroimy na nie duże kawałki. W dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, następnie dodajemy cukinię, dusimy na średnim ogniu.

W międzyczasie gotujemy Nasz ulubiony makaron.

Do cukinii dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz cebulę pokrojoną w pióra.
Odcedzamy makaron, wrzucamy na patelnię, dodajemy ser i drobno posiekane oregano. Doprawiamy na koniec płatkami drożdżowymi i świeżo mielonym pieprzem.