"I've worked in this factory far too long
Can't remember when I last had
Some time to breathe and be on my own
And to do things just for a laugh
To be a clown, to paint the town
Where the sunshine can heal my bones
In five more days I'll be on my way
Then my fantasies will unfold"
Lenny Kravitz, 5 More Days 'Til Summer
1kg młodych ziemniaków
pęczek rzodkiewek (około 10-12)
2-3 ogórki gruntowe
1 duża czerwona cebula
2-3 łyżeczki kaparów
cebula dymka
pół pęczka koperku
8 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
sól, świeżo mielony pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut - do momentu aż będą miękkie ale nie rozpadające się.
Ogórki, rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Dymkę i koperek drobno siekamy.
Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę, koperek, dymkę, dodajemy kapary. Przygotowujemy sos; oliwę łączymy z płynnym miodem oraz cytryną, dokładnie mieszamy ( ja zawsze sosy przygotowuję w słoiku, zdecydowanie najłatwiej wymieszać).
Sos wlewamy do sałatki, całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.