Lekki pudding z tapioki z musem mango

1 marca 2019



"Nie jadałem dotąd takich dań

Które ty serwujesz mi
Brałem byle co, byle mieć
Kilodżule by się bić
Kilodżule by się o coś lać
Gest nikczemny, słowo klucz
Teraz czekam aż ukroisz nać
Dodasz cukru, narwiesz bzu
Z imbirem
Z imbirem
Imbirem
Imbirem"
Kortez, Z imbirem

80g drobnej tapioki
1 puszka mleczka koksowego
200ml mleka roślinnego
2-3 łyżki słodyczy (ksylitol, miód, cukier itp)
wanilia
mango

Tapiokę zalewamy mlekiem z puszki oraz mlekiem roślinnym, odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier i cukier waniliowy (pastę waniliową, cukier z wanilią itp). Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając przez około 10 minut (kuleczki tapioki powinny stać się przezroczyste). Odstawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Mango miksujemy na mus, układamy w słoiczkach, a następnie układamy tapiokę, na samą górę układamy ulubione dodatki np. świeże owoce, musli, wiórki kokosowe..