"Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta to nie codzienne jedzenie kilogramów warzyw i wystrzeganie się tłuszczu czy węglowodanów. To połączenie ze sobą różnorodnych produktów w zdrową całość, która nie tylko dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych, lecz także zachęca nas do jedzenia i daje prawdziwą przyjemność z posiłków"
W XXI wieku nie ma chyba osoby, która nigdy nie jadła fast foodów, ale ostatnimi czasy mamy modę na bycie FIT, na zdrową żywność, jak najmniej przetworzoną. Jeszcze kilka lat temu każdy zachwycał się hamburgerem - z wątpliwą jakością mięsa (o ile można to nazwać mięsem, raczej spłaszczonym kawałkiem "czegoś"), gumową, sztuczną bułką i wyciekającymi gotowymi sosami pełnymi różnych substancji z tablicy Mendelejewa. Dziś sposób żywienia zdecydowanie uległ zmianie.. Zdecydowanie częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone, naturalne.
Książka "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji FIT" podzielona jest na pięć części, m.in styl życia związany z dietą, zaniedbanie problemów naszych czasów oraz najpyszniejsza część książki czyli przepisy.
W poradniku znajdziemy te najpopularniejsze przepisy na dania główne (burrito,kebab, klasyczny burger),dodatki (pitna,tortilla), sosy (sos śmietanowy, majonez light). Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, ilością porcji oraz tabelą kaloryczności - ta chyba najbardziej interesuje tych co dbają szczególnie o kalorie. Lista składników jest podana w sztukach i gramach (fajny pomysł).
Pozycja zdecydowanie dla osób, które lubią dobrze zjeść. Sama chętnie już wypróbowałam frytki z batatów, w kolejności przymierzam się do chipsów z batatów - kocham bataty!
Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym oraz trenerem personalnym, przygotowuje się do doktoratu na SGGW z dietetyki. Gotowanie, odżywianie to jego wielka pasja. Autor przedstawił Nam smaczną wizję jedzenia bez wyrzutów sumienia. Dzięki kilku trikom zjemy wartościowy posiłek bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Wiosna zbliża się dużymi krokami, warto więc może uważniej przyglądnąć się tej pozycji na rynku :)