Konfitura z fig

18 września 2018



"Like a lion you ran
A goddess you rolled
Like an eagle you circled
In perfect purple
So how come things move on
How come cars don't slow
When it feels like the end of my world?
When I should but I can't let you go?"
Coldplay, Everglow

/około 400g konfitury/
12 fig
50g cukru
50ml soku świeżo wyciskanego z pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka pasty waniliowej

Figi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy do wyschnięcia. Z fig usuwamy ogonki, kroimy w plastry. Pokrojone figi wrzucamy do garnka, wlewamy sok z pomarańczy, sok z cytryny, cukier i pastę. Dokładnie mieszamy, prażymy na średnim ogniu, do momentu aż owoce całkowicie owoce się rozpadną i konfitura zgęstnieje, mniej więcej 90 minut.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Studzimy odwrócone dnem do góry. Idealne do naleśników, gofrów, dodatek do jogurtu.