Recenzja książki "Truskawki" || Koktajl kokosowo - truskawkowy

27 czerwca 2018




"Najlepsze truskawki to te, które rosną w gruncie. Wówczas pachną i smakują. Na ich wartość mają wpływ warunki pogodowe, np. duża różnica temperatur między dniem i nocą. Dlatego gatunki uprawiane w naszym klimacie są słodsze i bardziej aromatyczne od odmian rosnących w cieplejszych krajach." 

Polskie truskawki zdecydowanie najlepsze i najpyszniejsze! Prawda? Prawda!

Dziś chciałabym Wam przedstawić książkę, która jest poświęcona tylko temu wspaniałemu owocu jakim jest truskawka. "Truskawki" to zbiór przepisów na cokolwiek chcemy z tym letnim owocem. Poradnik jest podzielony na 4 rozdziały; przekąski, obiady, desery i napoje.

"Truskawki zawierają beta-karoten i witaminę A, które wzmacniają wzrok, witaminę Ci E, przeciwdziałające procesom starzenia"

Prócz tradycyjnych przysmaków w książce znajdziemy również wyszukane pozycje smakowe, takie jak;  Charlotte serowo-jogurtowe z truskawkami, ryż z truskawkami, leniwe pierogi z truskawkami,(!) sałatka z rukoli, owoców i orzechów, czy też chłodnik truskawkowy.

Każdy przepis opatrzony jest genialnym, świetnie skomponowanym zdjęciem, który dodatkowo zachęca do przygotowania danej potrawy, deseru. Prócz listy składników mamy podany czas przygotowania oraz stopień trudności (w skale od 1 do 3).

"Truskawki" to pozycja obowiązkowa na sezon truskawkowy, korzystając z przepisów w niej zawartych będziemy czerpać nie zwykłe doznania kulinarne każdego dnia, zaczynając od śniadania gdzie możemy sobie przygotować np. grzanki z mascarpone i truskawek, do tego kawa i nic więcej nie potrzeba. Bo przecież truskawki nie tylko posypane cukrem mogą smakować genialnie.

Zdecydowanie warto mieć w swojej biblioteczce i korzystać często, w końcu sezon truskawkowy trwa tak krótko, a tak długo trzeba zawsze na niego czekać.


Z książki wrzucam Wam przepis na koktajl kokosowo- truskawkowy

500ml mleka kokosowego
300g truskawek
2 łyżeczki orzeszków pinii
2 łyżeczki miodu

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe, orzechy pinii, miód. Miksujemy do momentu jednolitej konsystencji. Podajemy od razu! Smacznego!