Niedziela z Jamie Olivier. Dziś mam dla Was kruche ciasteczka wykończone białą czekoladą i płatkami róży. Ja zakochałam się w nich patrząc tylko na nie. Są delikatne, w sam raz do niedzielnej herbaty, idealne na deser. Koniecznie do wypróbowania!
#soulgotujezjamieolivier
Przepis Jamie Olivier
/około 20 ciasteczek/
50g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej
150g mąki
250g białej rozpuszczonej czekolady
2 łyżeczki suszonych płatków róży (w oryginale lawenda)
Do misy miksera wkładamy masło i cukier, ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masła dodajemy mąkę i zagniatamy delikatnie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie oprószamy mąką blat, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 6mm. Wycinamy ciasteczka, do momentu aż się skończy ciasto.
Pieczemy je przez około 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Delikatnie smarujemy ciasteczka czekoladą a następnie oprószamy je płatkami róży. Odstawiamy aby czekolada stężała.