Kaszotto z kurkami

25 sierpnia 2017



"I'm strummin on the corner
About to catch the last train home
I'll have to jump the barriers
So can you spare a penny for my thoughts
I've been praised upon the pavements
Passers by don't pay much
Chased away by neighbours
Seen things you couldnt make"
Tom Walker, Fly Away With Me

100g kaszy pęczak
150g kurek
1 mała cebula
250ml bulionu
50ml wina białego
oliwa z oliwek
kawałek masła
kawałek parmezanu do posypania
sól, świeżo mielony pieprz
świeży tymianek


W dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, następnie wsypujemy kaszę pęczak, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć bulion.

Dolewamy wino, i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wrzucamy oczyszczone kurki. Mieszamy dokładnie i smażymy 2-3 minuty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucamy mały kawałek masła. Na talerzu posypujemy świeżym tymiankiem i dodatkowo świeżo tartym serem.