Szakszuka z cieciorką

12 lipca 2017



"We could fly to the moon 
Get there by tomorrow afternoon 
I don't wanna speak too soon 
But I think I love you 
I'm red, look inside 
Check out all the things I try to hide 
I don't wanna speak too soon 
But I think I'd like you to"
Bay Ledges, Safe

1 puszka pomidorów krojonych
100ml passaty pomidorowej
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
200g cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
10 dużych oliwek
4 jajka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Wlewamy pomidory, dusimy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy passatę. Dodajemy cieciorkę i pokrojone oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę dusimy a następnie wbijamy jajka, przykrywamy pokrywką. Dusimy jeszcze 3-5 minut, do momentu aż jajka będą zcięte. Posypujemy posiekaną dymką.

Dodatkowo możemy dać awokado do smaku.