Placki z kaszy manny z masłem piernikowym

12 lutego 2017




"From walking home and talking loads
To seeing shows in evening clothes with you
From nervous touch and getting drunk
To staying up and waking up with you

But now we're sleeping at the edge
Holding something we don't need
Oh, this delusion in our heads
Is gonna bring us to our knees"
James Bay, Let It Go

120g kaszy mannej błyskawicznej
100ml mleka
1 jajko
1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
25g masła

masło piernikowe, ja użyłam tego 
cukier puder, miód

Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na około 25 minut - tak aby kasza wchłonęła mleko.
Dodajemy roztopione masło, cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy żółtko i ubite na sztywną pianę białko. Dokładnie ale delikatnie mieszamy całą masę.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wykładamy porcję ciasta, formujemy płaskie placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z masłem piernikowym, miodem lub posypane cukrem pudrem



4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :)
    (Z kaszy manny nie mannej)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym masłem piernikowym brzmi i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna kasza manna do gotowania czy błyskawiczna? :)

    OdpowiedzUsuń