Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i płatkami chilii

11 lutego 2017


"To tear and shake the world I made
I flew across the Brooklyn bridge
To see you
To see you here

With lines that blurs
And lights that move
I walk beside
The park and zoo
To see you
To see you"
Richard Walters, Zero Visibility

2 świeże, wypatroszone pstrągi ojcowskie
1 ząbek czosnku
mała wiązka świeżego kopru
1 mała cebula cukrowa
4 plasterki cytryny
sok z ½ cytryny
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
kawałeczek masła
sól

Pstrągi płukamy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kropimy sokiem z cytryny. Układamy na papierze do pieczenia.  Do środka wkładamy koperek, posiekany w cienkie plasterki czosnek, kawałeczek masła. Z zewnątrz posypujemy solą, tymiankiem, i chili.

Na wierzch układamy po dwa plasterki cytryny i kawałek masła. Cebulę kroimy w piórka i układamy wokół pstrąga. Papier zwijamy i całość owijamy w folię. Ryby umieszczamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. i pieczemy przez 30 minut, następnie otwieramy folię, pieczemy kolejne 5-10 min. Podajemy z ulubionymi warzywami lub solo.