Jajka sadzone po meksykańsku

29 grudnia 2016


"We don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore,
like we used to do
We don't love anymore
What was all of it for
Ohh we don't talk anymore, 
like we used to do..."
Charlie PuthFeat. Selena Gomez, We Don't Talk Anymore 

4 jajka
1 czerwona papryka
120g czerwonej fasoli
30g zielonych oliwek
1 duża biała cebula
2-3 ząbki czosnku
10g orzeszków ziemnych
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
tabasco
zielona cebulka

Fasolę odcedzamy i dokładnie płukamy. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy paprykę, drobno posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w paski. Chwilę smażymy. Dodajemy przeciera pomidorowy. Następnie dodajemy fasolę, oliwki. Doprawiamy kilkoma kropelkami tabasco,ostrą paprykę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut, raz na jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na wierch wbijamy jajka, i smażymy kolejne 5 minut, do momentu jak żółtko będzie ścięte. Posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami i zieloną cebulkę. Podajemy z ulubionym pieczywem.


1 komentarz:

  1. prezentują się wspaniale :)
    jajka, ostatnio goszczą u mnie codziennie, więc z chęcią wypróbuje wersji meksykańskiej

    OdpowiedzUsuń