"And I don't want the world to see me
'Cause I don't think that they'd understand
When everything's made to be broken
I just want you to know who I am"
Goo Goo Dolls, Iris
***
Dziś blog ma 4 lata!
Mam opublikowanych 278 przepisów (mam nadzieje,że będzie ich coraz więcej), niezliczone ilości mąki i jajek przewinęło się przez moją kuchnię. A zaczęło się w sobotę, cztery lata temu od prostych muffinek z rabarbarem, które znalazły swoje uznanie u osób, które nie lubią rabarbaru.
Mistrzem cukiernictwa była Babcia, która robiła najlepsze ciasto z jabłkami, jakiekolwiek jadłam. Kruche, delikatne z dużą ilością jabłek, i takie też w tym roku chciałabym zrobić :)
Dziękuje Wszystkim, którzy tutaj do mnie zaglądają!
Ciasto z truskawkami i serkiem!
***
Dziś blog ma 4 lata!
Mam opublikowanych 278 przepisów (mam nadzieje,że będzie ich coraz więcej), niezliczone ilości mąki i jajek przewinęło się przez moją kuchnię. A zaczęło się w sobotę, cztery lata temu od prostych muffinek z rabarbarem, które znalazły swoje uznanie u osób, które nie lubią rabarbaru.
Mistrzem cukiernictwa była Babcia, która robiła najlepsze ciasto z jabłkami, jakiekolwiek jadłam. Kruche, delikatne z dużą ilością jabłek, i takie też w tym roku chciałabym zrobić :)
Dziękuje Wszystkim, którzy tutaj do mnie zaglądają!
Ciasto z truskawkami i serkiem!
4 jajka
300g cukru
150g mąki
60g mąki ziemniaczanej
60g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 opakowania serka waniliowego Danio (165g/szt)
300g świeżych truskawek
50ml likieru z dzikiej róży
listki świeżej mięty do przybrania
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka rozkłócamy widelcem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier a następnie rozkłócone żółtka. Powoli dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki za pomocą szpatułki, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smakujemy masłem.
Masę wylewamy do tortownicy, równamy powierzchnię i pieczemy przez około 20-25 cm do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dzielimy na dwa równe biszkopty, nasączamy dolny blat nalewką z dzikiej róży. Układamy warstwę serka (1 opakowanie), nakładamy drugi biszkopt, dwa opakowania serka i układamy truskawki. Schładzamy około 2h w lodówce.